Ką vaikams valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei?

Nuo 1-erių metų vaikas jau yra išragavęs daugelį šeimos stalo patiekalų ir suvalgo pilną savo porciją. 12-24 mėn. vaikas suvalgo iki 350 g. maisto, nes tokia yra jo skranduko talpa. Žinoma, vaikas ne visada užpildys pilną skranduką maistu, tad vieną kartą gali valgyti daugiau, kitą – mažiau.

Valgesniems vaikams tarp pagrindinių dienos patiekalų (pusryčių, pietų, vakarienės) dar rekomenduojama duoti užkandžių, bet, norint išvengti beverčio maisto (saldumynų ir pan.), siūlome vadovautis žemiau pateiktu sveikos mitybos dienos pavyzdžiu. Žinoma, kiekvienas vaikas yra skirtingas ir jo dienos ritmas taip pat, tad maitinimosi laiką reikėtų atitaikyti pagal vaiko įpročius. Tai tik pavyzdys:

Atsikėlus, reikėtų atsigerti vandens

800 – pusryčiai

1140 – pietūs

1200 – miegas

1540 – pavakariai / popiečio užkandis

1800-1900 – vakarienė

Pusryčiams reikėtų valgyti lengvai virškinamą, energijos suteikiantį maistą – angliavandenius, kurių daugiausiai – grūduose, vaisiuose, makaronuose. Geriausi pusryčiai yra pilno grūdo košės ar makaronai, kuriuos galima valgyti vienus arba maišyti su vaisiais ar daržovėmis. Kasdien reikėtų keisti grūdų rūšį, pvz., pirmadienį valgyti avižų košę, antradienį – sorų, trečiadienį – miežių, ketvirtadienį – ryžių, penktadienį – rugių, šeštadienį – kukurūzų, sekmadienį – kviečių.

Jei vaikas nemėgsta košių, galima patiekti pilno grūdo makaronus arba sveikus sumuštinukus. Sumuštiniams svarbu rinktis juodą duoną (ruginė, bemielė, gali būti su grūdais). Vietoje sviesto naudokite šakute sutrintą avokadą, o ant viršaus galima uždėti sutrintą virtą kiaušinį, varškės sūrį, kiek patroškintą cukiniją ar pan.

Daugelis 1-3 metų vaikų eina miegoti pietų miego maždaug 1200 valandą, tad prieš ramybės metą, maždaug 1140 , gerai būtų pavalgyti pietus. Pietūs turėtų būti sočiausias maistas visos dienos metu. Idealu, jei vaikas pietums visuomet suvalgytų nedidelį dubenėlį sriubos ir antrą patiekalą – mėsos ar žuvies su daržovėmis ir/ar kruopomis.

Pietums puikiai tiks troškiniai, garuose troškinti mėsos kukuliai, žuvis su grikiais, bulvėmis ar šviežiomis daržovėmis (pvz., salotomis). Svarbu siūlyti mažyliams kuo daugiau šviežių daržovių (pvz., tarkuotų burokėlių, agurkų, morkų ir obuolių salotos), kad nuo mažens pratintųsi jas valgyti.

Po miegelio (pavakariams), apie 1540 , siūlome rinktis kažką lengvai virškinamo, bet maistingo, tai gali būti varškė su trintais vaisiais ar uogomis, salotos, natūralus jogurtas, bananas, obuolys ar kiti vaisiai, uogos, naminiai avižiniai sausainėliai, naminis obuolių pyragas, kefyro kokteilis su uogomis ar pan.

Jei vaikas miegoti eina anksti (tarkime, apie 19val.), tuomet reikėtų praleisti pavakarius ir šią valandą patiekti vakarienę. Jei vaikas miegoti eina vėliau, tuomet vakarienę patiekite apie 1800 val.

Vakarienei puikiai tinka lengvai virškinami patiekalai, tokie kaip omletas su daržovėmis ar žolelėmis, varškės apkepas, virti ar kepti orkaitėje varškėtukai, apkepai, lietiniai blyneliai, troškinai ir pan.